Nederlands bedrijfsleven start officieel met Security Meldpunt

Het Nederlandse bedrijfsleven is vandaag officieel gestart met het Security Meldpunt, dat het delen van dreigingsinformatie automatiseert om zo organisaties voor kwetsbare systemen te waarschuwen. Zo worden er lijsten met ip-adressen en gevonden kwetsbaarheden gedeeld.

Het meldpunt maakt gebruik van het Cleannetworks platform van Stichting Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP) en het ThreatMatcher Intelligence platform van Connect2Trust voor het delen van gegevens. Informatie over daadwerkelijk kwetsbare systemen wordt niet alleen gedeeld met partijen die zich actief registreren, maar ook ongevraagd met organisaties die dit nog niet hebben gedaan. Aangesloten organisaties kunnen de informatie weer naar hun eigen achterban doorzetten.

Het Security Meldpunt is een initiatief van DIVD, Connect2Trust, NBIP, SURFcert, Ams-IX en AbuseIO. Het Meldpunt zal ook gaan samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de overheid. “We werken er hard aan om informatie breder beschikbaar te maken en werken daarin graag samen met private initiatieven, zoals het Meldpunt”, stelt NCSC-directeur Hans de Vries.

Na de lancering met SURFcert, NBIP en Connect2Trust als eerste vertrouwde partijen, willen we zo snel mogelijk dit uitbreiden met andere doordelers zoals bijvoorbeeld CyberVeilig Nederland, FERM (de Rotterdamse haven) en het Digital Trust Center van Economische Zaken”, zo laat Wido Potters weten, voorzitter van het Meldpunt.

De initiatiefnemers zeggen geen winstoogmerk te hebben. Om aansluiting door organisaties zo laagdrempelig mogelijk te maken zijn aan de registratie veelal geen kosten verbonden. Het Meldpunt wordt financieel gesteund door het SIDN Fonds.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl