Minister wil instanties persoonsgegevens laten delen voor armoedebestrijding

Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid wil dat verschillende instanties persoonsgegevens kunnen delen om zo armoede in de samenleving te bestrijden. Met de datadeling hoopt het ministerie van Sociale Zaken personen te identificeren die in aanmerking voor een extra financiƫle toelage komen, zo meldt Trouw.

“Dit is een heel delicate discussie, dat besef ik. De afgelopen jaren is het delen van informatie vooral gebruikt om mensen te straffen. Ik wil dit doen voor de goede dingen, om mensen te helpen”, aldus de minister tegenover de krant. Het gaat vooral om mensen die een onvolledige AOW ontvangen, bijvoorbeeld omdat ze op een latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen.

Zo’n honderdduizend mensen van deze groep hebben recht op de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO). Mogelijk een derde maakt daar geen gebruik van, vermoedelijke omdat ze niet weten dat de toelage bestaat. De minister wil nu dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) inkomensgegevens van het UWV kan gebruiken om deze personen te identificeren.

Sociale Zaken heeft het delen van persoonsgegevens eerder onderzocht, maar toen bleek dit niet onder de AVG mogelijk te zijn. De privacy-inbreuk was niet proportioneel ten opzichte van het beoogde doel. Inmiddels denkt de minister dat het datadelen technisch wel mogelijk is en zal ze naar eigen zeggen de Autoriteit Persoonsgegevens hierbij betrekken.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl