Minister wil 20 miljoen extra voor beheer en doorontwikkeling CoronaCheck

De CoronaCheck-app en CoronaMelder dragen niet bij aan de coronabestrijding, maar vergroten de problemen.

Het is klip en klaar dat die apps het snel stijgende aantal besmettingen na 25 september vorig jaar en de lockdown eind van het jaar niet hebben kunnen voorkomen; integendeel.

CoronaCheck en afgedrukte QR-codes werkten averechts omdat onze overheid de gebruikers ervan deed geloven dat hun risico op besmetting (en doorgeven van het virus) véél kleiner was dan dat in werkelijkheid was.

CoronaMelder werkte averechts doordat die app (als die al waarschuwt) véél te laat waarschuwt (zoals ik o.a. in [1] liet zien, terwijl -net als bij CoronaCheck- niet verwaarloosbaar sprake is van schijnveiligheid. Gelukkig waren er niet veel meer gebruikers, want dan was de impact van die schijnveiligheid nog groter geweest.

Ook de makers van de Duitse CoronaWarnApp constateren te grote latency, maar ook zij weigeren te concluderen dat zo’n app daardoor verwaarloosbaar positief bijdraagt, uit [2]:

On average, users receive warnings 3.7 days after having been exposed to a risk (half of warnings were received after about 3 days).

Schattingen van de gemiddelde incubatietijd (tijd tussen besmetting en de eerste vage klachten) van de Deltavariant lopen uiteen tussen 3 en 4 dagen, waarbij toevallig ook precies 3,7 dagen wordt genoemd. Net als bij de genoemde waarschuwingsvertraging geldt ook dat 50% van de besmette mensen een kortere incubatietijd heeft dan het gevonden gemiddelde.

Problemen:
1) Met Delta besmette mensen worden al ruim 2 dagen vóór het begin van de eerste (vage) klachten besmettelijk;
2) De meeste van de weinige mensen die door CoronaMelder worden gewaarschuwd vóórdat zij besmettelijk worden, negeren die melding omdat zij nog geen klachten hebben. Overheden hebben er immers nauwelijks voor gewaarschuwd dat je al besmettelijk bent voordat je klachten krijgt.

Door te suggereren dat dit soort apps een alternatief zijn voor gedragsmaatregelen als afstandhouden en mondneusmaskers dragen (hoe vervelend ook), heeft onze overheid de crisis, in elk geval afgelopen najaar, verergerd.

[1] https://security.nl/posting/750895
[2] https://www.coronawarn.app/en/science/2021-10-15-science-blog-4/#2-the-most-important-findings-in-a-nutshell-numbers-data-and-facts

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl