Minister: meerdere opties om cybercrimineel schadevergoeding te laten betalen

Justitie heeft meerdere opties om mensen die voor internetfraude, phishing of andere vormen van cybercrime zijn veroordeeld slachtoffers een schadevergoeding te laten betalen, zo stelt minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van de SGP en VVD aan waarin de regering werd gevraagd om te onderzoeken hoe bij veroordeelde cybercriminelen een schadevergoeding kan worden afgedwongen.

Volgens SGP-Kamerleden Bisschop en Van der Staaij en VVD-Kamerlid Ellian worden steeds meer mensen slachtoffer van phishing of andere vormen van internetfraude. Daarbij is het belangrijk dat slachtoffers hun geld terugkrijgen zodat zij niet verder in financiƫle nood komen. De daders zouden volgens de Kamerleden het terugbetalen van hun slachtoffers proberen te omzeilen door vervangende hechtenis uit te zitten of onder de radar te blijven.

Daarom wilden Bisschop, Van der Staaij en Ellian via hun motie dat de regering voor maart van dit jaar onderzoekt of het mogelijk is om het betalen van een schadevergoeding af te dwingen, ook als de veroordeelde gevangen zit. “Het CJIB heeft diverse mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de dader een opgelegde schadevergoedingsmaatregel betaalt. Zo ook als het gaat om internetfraude”, reageert Weerwind.

De minister merkt op dat bij personen die worden vastgezet wanneer ze de opgelegde schadevergoeding niet betalen, de verplichting tot betaling van de schadevergoeding niet vervalt. Ook niet na het uitzitten van de gevangenisstraf. Dit in tegenstelling tot de vervangende hechtenis bij een geldboete, die deze wel vervangt. Indien de veroordeelde weinig vermogen of een beperkt inkomen heeft, bijvoorbeeld wanneer hij vastzit, kan het lange tijd duren voordat het slachtoffer zijn schade vergoed krijgt.

Om te voorkomen dat slachtoffers die een schadevergoeding van een dader te goed hebben hierdoor lang op hun geld moeten wachten is de voorschotregeling ingericht. Hierdoor ontvangt het slachtoffer het geld van de overheid, die vervolgens dit bedrag op de dader verhaalt. Slachtoffers van internetfraude of andere vormen van cybercrime kunnen een voorschot van maximaal vijfduizend euro ontvangen.

“Ruim 90 procent van de slachtoffers die in aanmerking komt voor een voorschot, krijgt hiermee de volledige schade vergoed. Het CJIB zet de inning van de volledige schadevergoedingsmaatregel ook na bevoorschotting onverminderd door, zodat de dader uiteindelijk toch betaalt voor de toegebrachte schade”, laat Weerwind weten, die geen verdere maatregelen aankondigt om ervoor te zorgen dat daders worden gedwongen slachtoffers van internetfraude te vergoeden.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl