Minister Kuipers heft begeleidingscommissie corona-apps op

Minister Kuipers van Volksgezondheid heeft besloten om de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 vanaf 22 februari op te heffen. De commissie werd bij de start van de ontwikkeling van de CoronaMelder ingesteld om toenmalig minister De Jonge van Volksgezondheid gevraagd en ongevraagd te adviseren over de inzet van digitale middelen die zouden kunnen helpen bij de coronabestrijding.

De Begeleidingscommissie adviseerde onder andere over de CoronaMelder, de CoronaCheck-app en de GGD Contact-app. Leden van de commissie lieten zich kritisch uit in de media, omdat hun adviezen pas naar de Tweede Kamer werden gestuurd als belangrijke debatten al waren gevoerd en besluiten genomen. Daardoor kon de Kamer zich niet volledig informeren, stelden leden en oud-leden van de begeleidingscommissie tegenover de Volkskrant.

Vorige maand meldde Kuipers dat de overheid geen nieuwe corona-apps aan het ontwikkelen is en op dit moment het beheer van de apps centraal staat en wellicht ooit het uitfaseren ervan. “De ontwikkeling van digitale ondersteuningsmiddelen bevindt zich op dit moment in een andere fase. De focus verschuift naar doorontwikkeling, borging en in beheer nemen van de instrumenten die tot op heden gerealiseerd zijn”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Kuipers is in deze fase het niet meer noodzakelijk om de commissie voor de coronabestrijding in stand te houden. “Ik heb daarom het besluit genomen de commissie vanaf 22 februari 2022 te beĆ«indigen. Mocht er in de komende periode nog multidisciplinair advies nodig zijn dan zal ik mij wenden tot andere reeds bestaande gremia”, aldus de minister. De begeleidingscommissie gaf tot nu toe dertig adviezen: twee gevraagd, 28 ongevraagd.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl