Microsoft verhelpt probleem met verouderde driver-blocklist voor Windows 10

Microsoft heeft het probleem met de driver-blocklist voor Windows 10 verholpen, nadat eerder bekend was geworden dat die al drie jaar lang niet automatisch op systemen werd bijgewerkt. Het afgelopen jaar zijn er verschillende aanvallen waargenomen waarbij aanvallers een kwetsbare driver op het aangevallen systeem installeren. Via de kwetsbaarheid in de driver kunnen de aanvallers hun rechten verder verhogen en bijvoorbeeld beveiligingssoftware uitschakelen.

De techniek wordt Bring Your Own Driver of Bring Your Own Vulnerable Driver genoemd. Om Windowscomputers tegen kwetsbare drivers te beschermen zijn Windows 10, 11 en Server 2016 en nieuwer voorzien van een blocklist die via Windows Update wordt bijgewerkt. Op de lijst staan kwetsbare drivers die Windows niet zal laden. Het automatisch bijwerken van de lijst is op Windows 10 is echter drie jaar lang niet gebeurd, zo ontdekte beveiligingsonderzoeker Will Dormann.

Meer dan een maand sinds Dormann via Twitter aan de bel trok is Microsoft nu met een update gekomen die het probleem verhelpt voor Windows 10-machines waarop Hypervisor-protected Code Integrity (HVCI) is ingeschakeld of die Windows in de S-mode draaien. Voor Windows 11 staat de blocklist na installatie van de 2022 Update op alle systemen ingeschakeld. Gebruikers kunnen de blocklist op zowel Windows 10 als Windows 11 uitschakelen.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl