Mexicaanse Zakenman bekent verkoop van spyware aan politici en bedrijven

Een 48-jarige Mexicaanse zakenman heeft in de Verenigde Staten bekend dat hij spyware en andere surveillancetools heeft verkocht aan politici en bedrijven, alsmede die zelf heeft gebruikt. De man werkte in 2014 en 2015 samen met een Italiaans bedrijf dat “hacking-apparaten” en “geolocatietools” verkocht, zo stelt de openbaar aanklager. De apparatuur zou onder andere in Israël zijn ontwikkeld.

In 2016 en 2017 bood de verdachte klanten in de VS en Mexico signaaljammers, wifi-onderscheppingstools, IMSI-catchers en tools voor het “hacken van WhatsApp-berichten” aan. De zakenman bekende dat hij wist dat in sommige gevallen zijn Mexicaanse overheidsklanten de apparatuur voor politieke doelen gebruikten, in plaats van legitieme opsporingsdoeleinden. In één geval regelde hij voor een Mexicaanse burgemeester ongeautoriseerde toegang tot de Twitter-, Hotmail- en iCloud-accouts van diens rivaal. Ook wist de man dat de geleverde tools voor commerciële en persoonlijke doeleinden werden ingezet.

Verder maakte hij ook zelf gebruik van de apparatuur. Zo gebruikte hij die voor het onderscheppen van de telefoongesprekken van een Amerikaanse concurrent. Daarnaast regelde hij voor een groot Mexicaans bedrijf het onderscheppen van de telefoongesprekken en e-mails van een Amerikaanse verkooppartner. De man kan worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar en een boete van 250.000 dollar.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl