Meta treft voorlopige schikking in Cambridge Analytica-schandaal

Meta heeft in de Verenigde Staten een voorlopige schikking getroffen in een rechtszaak die wegens het Cambridge Analytica-schandaal door Facebookgebruikers was aangespannen. Exacte details zijn nog niet bekendgemaakt, maar zouden eind oktober openbaar moeten worden terwijl advocaten in de tussentijd de laatste details vastleggen, zo meldt persbureau AP. Volgens The Guardian zal het moederbedrijf van Facebook een niet nader genoemd bedrag betalen.

De klagers in de zaak stellen dat Facebook de privacywetgeving heeft geschonden door gegevens van gebruikers met derde partijen te delen, waaronder Cambridge Analytica. Een hoogleraar van de Universiteit van Cambridge had een app ontwikkeld genaamd “This is your digital life” om persoonlijkheidsgegevens van Facebookgebruikers vast te leggen. De persoonlijke informatie die Facebookgebruikers via de quiz-app verstrekten kam uiteindelijk in handen van Cambridge Analytica.

De app verzamelde niet alleen gegevens van de 270.000 mensen die van de app gebruikmaakten, maar ook van al hun vrienden. Zodoende kreeg Cambridge Analytica de data van 87 miljoen mensen in handen zonder dat die hiervan wisten of hier toestemming voor hadden gegeven. De data werd vervolgens voor politieke profileringsdoeleinden ingezet en gedeeld met derde partijen. Eerder trof Facebook al een schikking met de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor honderd miljoen dollar en wegens een reeks privacyschendingen moest het de Amerikaanse toezichthouder FTC vijf miljard dollar betalen.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl