Man die klantgegevens energiebedrijf voor fraude gebruikte had data 3000 mensen

Een 19-jarige man uit Rhenen die met klantgegevens van het energiebedrijf waar hij werkzaam was bankhelpdeskfraude pleegde bleek persoonsgegevens van meer dan drieduizend mensen op zijn laptop te hebben staan, waaronder BSN-nummers. De man had het met name op ouderen voorzien. Begin deze maand werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zo’n 12.000 euro die hij met de fraude verdiende afstaan.

Vandaag is het vonnis openbaar geworden. Daaruit blijkt dat de man persoonsgegevens waar hij vanuit zijn werk over beschikte doorverkocht aan anderen. “Verdachte heeft verklaard dat hij in juni 100 tot 120 leads heeft gestuurd. Daar heeft hij ook mee bijverdiend. Hij beschikte over de leads vanuit zijn werk in Zeist. Verdachte werkte daar bij een callcenter”, zo staat in het vonnis vermeld.

Op de laptop van de man trof de politie 104 Excel-bestanden aan met daarin persoonsgegevens, waaronder naam, adres, BSN-nummer, telefoonnummer en IBAN-nummer, van meer dan drieduizend personen. Deze gegevens werden voor de bankhelpdeskfraude gebruikt. Verder bleek dat de verdachte over lijsten beschikte waarbij de personen waren gesorteerd op leeftijd.

Op de telefoon van de man werd een WhatsApp-gesprek gevonden waarin hij 85 afbeeldingen had doorgestuurd met daarop persoonsgegevens, waaronder naam, voornaam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres, bankgegevens en energiegegevens. De verdachte stelde dat hij niet wist dat de “leads”, zoals de persoonsgegevens werden genoemd, voor criminele doeleinden zouden worden gebruikt.

Volgens de rechter wist de verdachte wel degelijk dat deze leads daarvoor zouden worden gebruikt, want hij maakte namelijk zelf onderdeel uit van de groep personen die de oplichtingen met behulp van deze en dergelijke gegevens pleegde. De rechter oordeelde dat gelet op de ernst van de feiten en de rol van de verdachte hierin een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf een passende sanctie is.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl