Malware steelt bestanden van op computer aangesloten smartphones

Onderzoekers hebben malware ontdekt die bestanden steelt van smartphones die op de besmette computer worden aangesloten. Ook van andere aangesloten apparaten wordt data buitgemaakt. Dat meldt antivirusbedrijf ESET in een analyse. De “Dolphin-malware” wordt toegeschreven aan een spionagegroep genaamd StarCruft, die ook bekendstaat als APT37 of Reaper en zich vooral op Zuid-Korea richt.

Eenmaal actief zoekt de malware op harde schijven en usb-sticks naar mediabestanden, documenten, e-mails en certificaten. Ook aangesloten smartphones of andere draagbare apparaten worden doorzocht. Verder slaat de malware toetsaanslagen op, maakt elke dertig seconden een screenshot en kan wachtwoorden en cookies uit de browser stelen. Alle data wordt vervolgens naar Google Drive geĆ¼pload.

Voor de verspreiding van de malware is gebruikgemaakt van de website van een Zuid-Koreaanse krant gericht op Noord-Korea. De aanvallers wisten daar kwaadaardige code te plaatsen die een exploit bevatte die weer misbruik van een kwetsbaarheid in Internet Explorer maakte.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl