MacOS Ventura met Lockdown Mode en Rapid Security Response uitgebracht

Apple heeft gisterenavond macOS Ventura uitgebracht die onder andere over een Lockdown Mode en Rapid Security Response beschikt, alsmede 112 kwetsbaarheden verhelpt. Het gaat om meerdere beveiligingslekken die een aanvaller in staat stellen om door middel van malafide afbeeldingen of andere bestandsformaten willekeurige code op het systeem uit te voeren.

Met Rapid Security Response kan Apple snel patches voor actief aangevallen kwetsbaarheden uitbrengen. Nu zijn deze patches nog onderdeel van de normale software-updates die Apple uitbrengt, maar met Rapid Security Response worden deze fixes buiten de normale updates aangeboden. Daarnaast zullen de betreffende fixes ook onderdeel van de normale software-update zijn.

De Lockdown Mode moet gebruikers tegen aanvallen beschermen. Zo beperkt deze maatregel bepaalde functionaliteiten, wat het aanvalsoppervlak voor aanvallers moet verkleinen. In Lockdown Mode zullen de meeste bijlagetypes voor berichten worden geblokkeerd. Alleen bepaalde afbeeldingen zijn toegestaan. Zo worden ook TIFF, BMP (24-bit), JPEG 2000 en PDF-afbeeldingen geblokkeerd. Verder zullen er ook geen previews meer van links worden getoond.

Tijdens het browsen zullen bepaalde webtechnologieën, zoals just-in-time (JIT) JavaScript compilation standaard zijn uitgeschakeld en alleen werken wanneer een gebruiker een website uitzondert van de Lockdown Mode. Tevens is ook WebRTC uitgeschakeld, dat browsers van Real-Time Communicatie (RTC) voorziet. Dat geldt ook voor WebGL, gebruikt voor het weergeven van interactieve 2d- en 3d-afbeeldingen. Ook werken bepaalde HTML5 API’s niet meer.

Kwetsbaarheden

Verder zijn met macOS Ventura 112 kwetsbaarheden verholpen. Dertien kwetsbaarheden maken het uitvoeren van willekeurige code mogelijk, bijvoorbeeld bij het openen van malafide afbeeldingen. Twee van de beveiligingslekken, aanwezig in de kernel en SMB, laten een remote aanvaller code met kernelrechten uitvoeren. Verder is het via een malafide DMG-bestand mogelijk om willekeurige code met systeemrechten uit te voeren. De meeste van de kwetsbaarheden (40) zijn aanwezig in de Vim-editor.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl