Lagere celstraf voor phishingaanvallen op PostNL-klanten en WoningNet-gebruikers

Een 23-jarige man uit Almere die vorig jaar een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar kreeg opgelegd voor het uitvoeren van phishingaanvallen op PostNL-klanten en WoningNet-gebruikers heeft in hoger beroep een lagere straf gekregen. Daardoor hoopt de man in september met een ict-opleiding te kunnen starten, zo meldt Omroep Flevoland.

De man verstuurde phishingmails en -sms-berichten die van WoningNet en PostNL afkomstig leken. Links in de phishingberichten wezen naar phishingsites die zich voordeden als de websites van PostNL, ING, ABN Amro, ASN, SNS, de Volksbank, de Triodos bank en iDeal. Met gegevens die slachtoffers op de phishingsites invulden kon de man tienduizenden euro’s stelen.

De man werd ook veroordeeld voor het in bezit hebben van een technisch hulpmiddel voor het plegen van computervredebreuk. Het ging om het programma AB Bulk Mailer, software bestemd voor het versturen van grote hoeveelheden e-mailberichten, en het programma DRPU Bulk SMS Professional, software bestemd voor het versturen van grote hoeveelheden sms-berichten.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van drie jaar geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. De rechter besloot een zwaardere straf op te leggen en kwam uit op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar. De man ging in hoger beroep. Tijdens de behandeling van zijn zaak bij het gerechtshof in Leeuwarden twee weken geleden bekende hij alsnog het leegroven van bankrekeningen. Naar eigen zeggen was het “stoerdoenerij”. De Almeerder betuigde ook spijt.

De aanklager verlaagde in hoger beroep de strafeis naar 34 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Een straf die de man ook kreeg opgelegd. Doordat hij al een tijd in voorarrest zit komt de man in september vrij. Hij zegt dan met een ict-opleiding te willen beginnen. “Er is veel vraag naar ict’ers. Ik denk dat het wel iets voor mij is.”

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl