Kritiek beveiligingslek in Exchange laat aanvaller alle mailboxes overnemen

In Microsoft Exchange Server zitten drie kritieke kwetsbaarheden waardoor een aanvaller de mailboxes van alle gebruikers op de server kan overnemen. Vervolgens is het mogelijk om e-mails vanuit de mailboxes te versturen of te lezen en bijlagen te downloaden. Microsoft heeft beveiligingsupdates uitgebracht om de problemen te verhelpen. De drie beveiligingslekken (CVE-2022-21980, CVE-2022- 24516 en CVE-2022-24477) vallen in de categorie “Elevation of Privilege” (EoP).

Via dergelijke kwetsbaarheden kan een aanvaller die al toegang tot een systeem heeft zijn rechten verhogen. Aangezien een aanvaller bij EoP-lekken geauthenticeerd moet zijn wordt de impact van dergelijke kwetsbaarheden vaak lager ingeschaald dan beveiligingslekken waarmee systemen op afstand zijn over te nemen. Ook in het geval van de drie Exchange-lekken moet een aanvaller zich op de Exchange-server kunnen authenticeren.

Toch heeft Microsoft de drie kwetsbaarheden als kritiek beoordeeld. In het verleden is gebleken dat aanvallers bijvoorbeeld door middel van phishing de benodigde inloggegevens van gebruikers kunnen stelen om zich zo bij de server te authenticeren. De impact van de drie kwetsbaarheden is op een schaal van 1 tot en met 10 beoordeeld met een 8.0 en Microsoft verwacht dat aanvallers er zeer waarschijnlijk misbruik van zullen maken bij aanvallen op organisaties.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl