Kamervragen over uitfaseren van CoronaCheck-app en CoronaMelder

Door Anoniem:

Door Anoniem: Teken aan de wand.
Wel 29 miljoen willen hebben voor doorontwikkeling van de Corona apps, maar geen kritische pottenkijkers erbij.
Een vrijbrief voor desinformatie vanuit de regering (veiligheid, proportionaliteit mbt inperking individuele grondrechten, doelmatigheid van het middel).
Vertrouw op ons want wij weten wat goed is voor u!
Kan het nog arroganter en paternalistischer?

Pardon? Hoezo ook nog eens geld betalen voor controle en toezicht op het kabinet, als dat al de taak is van de Tweede Kamer?!
Eigenlijk zeggen de drie fracties: “Ja, ik weet dat het ons werk is, maar kunt u het niet overlaten aan een aparte commissie? Dan kunnen wij achterover leunen.”
Dus 100 punten als je opmerking over arrogantie en paternalisme gaat over de drie TK fracties, totaal de plank misgeslagen als het gaat over het doelmatig besteden van geld door de minister.

Dat is wat kort door de bocht. Het hele bestaansrecht van deze en vele andere commissies (28 (!) ongevraagde adviezen tegenover slecht 2 gevraagde adviezen, blijkbaar nemen die makkers hun taak best serieus) is dat er onvoldoende inhoudelijke kennis hiervoor is binnen de Kamer om inhoudelijk kritisch te acteren. Het is niet heel vreemd dat in overheidsland de pleuris elke keer weer bij een automatiserings project uitbreekt.

Je kan van individuele politici, en dat zijn kamerleden, niet verwachten dat ze ook op dit soort vlakken alle gedetailleerde ins en outs kennen. Men leunt voor van alles en nog wat op advies commissies. Ik wil nog wel even verwijzen naar een item van dhr A. Lubach over Digibeten in de Kamer. (https://www.youtube.com/watch?v=TRNJN_GQnRA)

Daarnaast is het zelfs zeer wenselijk om onafhankelijk (lees, zonder directe politieke agenda) de omschreven taak van zo’n commissie uit te kunnen voeren.

“Daarbij kijkt de Begeleidingscommissie naar de vraag in hoeverre een voorstel voor digitale ondersteuning bijdraagt aan de bestrijding van het COVID-19. En in hoeverre het voorstel voldoet aan de gestelde randvoorwaarden”

(https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/09/03/begeleidingscommissie-digitale-ondersteuning-bestrijding-covid-19)

Het is helaas ook niet voor het eerst dat een adviescommissie die daadwerkelijk kritisch is op het lopende beleid, wordt opgeheven of vervangen als de teneur niet strookt met de ambities van een minister of diens departement waar de kritiek op gericht is. Dan zijn ze lastig en zien ze het allemaal verkeerd… Tsja.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl