Kamervragen over privacyrisico’s bij gebruik Microsoft-clouddiensten

Door Anoniem: Goed dat er weer aandacht voor is. Het is inderdaad tijd voor Europese en Nederlandse clouds en vooral ook het besef dat gratis diensten een neven-effect hebben. We zijn gewend geraakt aan gratis en goedkope diensten en vergeten daarbij dat we met onze data/privacy betalen. Immers… voor niets gaat de zon op?

Nextcloud is een mooi voorbeeld van een open source cloud omgeving, gecombineerd met een mailserver is het een goede vervanger voor Microsoft en Google diensten. Naast het alternatief is Nextcloud in veel opzichten ook eenvoudiger in het gebruik. We zijn verwend geraakt door het gemak wat Microsoft en Google ons bieden doordat alles met elkaar gekoppeld is.

Er zijn verschillende aanbieders in Nederland van Nextcloud hosting, een voorbeeld daarvan is The Good Cloud (https://thegood.cloud).

(zakelijke) Microsoft diensten zijn niet gratis. Bovendien zijn deze beschermd door de GDPR wetgeving, en werkt met geolocations; data in de EU mag niet buiten de EU komen. In het artikel wordt er in ieder geval niet gesproken over de gratis variant van Microsoft. Bovendien valt of staat de privacy & security van een (Microsoft) cloud omgeving met een gedegen informatiebeleid. Dat zal niet anders zijn met andere cloud aanbieders, hoewel lang niet alle internationale aanbieders (zoals Google) voldoen aan GDPR of zich berusten op de verlopen Privacy Shield.

Bovendien zou ik zeggen dat mail, Teams of SharePoint niet per definitie goede platforms zijn voor gevoelige data. Als je gaat werken met gevoelige ofwel bijzondere persoonsgegevens zou ik systemen bekijken die daar specifiek voor ontworpen zijn.

Maar kan zijn dat ik je reactie volledig verkeerd begrijp en uit het verband trek! Hoe dan ook. My 2c.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl