Kabinet positief over verlenging van coronareispas tot 30 juni 2023

Het kabinet is positief over het voorstel van de Europese Commissie om de coronareispas langer binnen Europa te kunnen gebruiken. Oorspronkelijk zou de verordening die het gebruik van het Digitaal Covid Certificaat (DCC) mogelijk maakt op 30 juni van dit jaar aflopen. Via het certificaat kunnen Europese burgers aangeven dat ze zijn getest, gevaccineerd of genezen van corona.

Volgens de Europese Commissie kunnen lidstaten ook na 30 juni het nodig vinden om de coronareispas te verplichten. Het kabinet kan zich hierin vinden, schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Wel mag de reispas alleen worden ingezet wanneer dit noodzakelijk en proportioneel is, voegt Kuipers toe.

“Deze noodzakelijkheids- en proportionaliteitsafweging dient telkens kritisch en zorgvuldig plaats te vinden. In de onderhandelingen zal het kabinet dan ook aangeven dat de verordening duidelijkheid dient te bieden over hoe wordt voorkomen dat onnodig gebruik wordt gemaakt van een DCC”, aldus de minister. Volgens Kuipers gaat de huidige pandemie met veel onzekerheid en onvoorspelbaarheid gepaard. “Het kabinet is daarom van mening dat het verstandig is om de verordening met een jaar te verlengen.”

De verlenging van de verordening brengt met zich mee dat de infrastructuur die nodig is om de coronareispas te kunnen uitgeven in stand moet worden gehouden. Deze infrastructuur is in de kern dezelfde als die nodig is voor het kunnen uitgeven van een nationaal coronatoegangsbewijs, dat onder andere via de CoronaCheck-app kan worden getoond.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl