Kabinet meldt datalek in vrijgegeven document over toeslagenaffaire

Staatssecretaris De Vries van Financiƫn heeft vandaag de Tweede Kamer ingelicht over een datalek met een vrijgegeven document over de toeslagenaffaire. Bleek eerder al dat er gevoelige gegevens van gedupeerden op straat waren gekomen, nu blijkt ook de naam van een medewerker van de Toeslagenafdeling van de Belastingdienst te zijn gelekt.

Eind vorig jaar maakte het kabinet het risicoclassificatiemodel van de afdeling Toeslagen openbaar. Dit is een zelflerend model dat door de fiscus werd getraind met voorbeelden van juiste en onjuiste aanvragen om zo mogelijke fraude met de kinderopvangtoeslag te detecteren. Op twee plekken bleek dat de naam van de betreffende medewerker zichtbaar was. Omdat het alleen om een naam ging en er geen andere persoonsgegevens stonden werd het risico als laag ingeschat.

Er is dan ook geen melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens gedaan. Wel is het datalek intern geregistreerd en excuses gemaakt aan de betreffende medewerker. Ook werd er aan de medewerker medegedeeld dat de vrijgegeven documenten op de website van de Rijksoverheid zo snel mogelijk vervangen zouden worden door versies waarin de naam is afgeschermd. De griffie van de Tweede Kamer wilde dit echter alleen doen na een formeel verzoek van de staatssecretaris. Dat is nu gedaan. Daarnaast vraagt De Vries aan Tweede Kamerleden om het bestaande document te vervangen door het nieuwe document waarin de fout is hersteld.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl