Kabinet komt met strengere regels voor bouw hyperscale datacenters

Het kabinet komt met strengere regels voor de bouw van hyperscale datacenters. Ook de toelatingscriteria voor de vergunningverlening worden strenger. In aanloop naar het opstellen van strengere regels neemt het kabinet vandaag een voorbereidingsbesluit voor de duur van negen maanden. Daarmee moet worden voorkomen dat voordat de criteria wettelijk zijn vastgelegd, nieuwe hyperscale datacenters zich op ongewenste plekken in Nederland vestigen.

Vorig jaar ontstond er grote ophef nadat de gemeenteraad van Zeewolde instemde met de komst van een datacentrum van Meta, het moederbedrijf van Facebook. “Hyperscale datacenters nemen veel ruimte in beslag en verbruiken onevenredig veel beschikbare duurzame energie. Daarom wil het kabinet voorkomen dat door heel Nederland hyperscale datacenters worden gebouwd”, stelt minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Het gaat om datacenters van tien hectare of meer en een elektriciteitsaansluiting van zeventig megawatt of meer. Daarnaast gaat het om hyperscales die worden gebruikt voor de eigen dienstverlening van het bedrijf. De minister laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij met betrokkenen gaat onderzoeken op welke manier hyperscale datacenters alleen nog kunnen worden toegestaan in de buurt van aanlandpunten van windenergie aan de kust, als daar ruimte voor is.

Het voorbereidingsbesluit gaat niet gelden voor de gemeenten Het Hogeland en Hollands Kroon vanwege de eerder bepaalde locaties Eemshaven en Middenmeer. Daarnaast heeft het besluit geen betrekking op de komst van een hyperscale datacenter in Zeewolde.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl