Honderden webwinkels via kwetsbare plug-in besmet met malware

Onderzoekers hebben honderden webwinkels ontdekt die via een kwetsbare plug-in besmet zijn geraakt met malware die creditcardgegevens van klanten steelt. Daarnaast blijkt dat de webshops niet alleen een kwetsbare plug-in gebruiken, maar ook op webwinkelsoftware draaien die al ruim anderhalf jaar niet meer wordt ondersteund. Dat meldt securitybedrijf Sansec op basis van eigen onderzoek.

De webwinkels in kwestie maken gebruik van Magento, populaire software waarop honderdduizenden webshops draaien. De eerste versie van Magento wordt sinds juni 2020 niet meer ondersteund, waardoor ontdekte beveiligingslekken geen updates meer krijgen. Sansec ontdekte vorige meer dan vijfhonderd webwinkels, draaiend op Magento 1, die met malware waren geïnfecteerd. De cijfers worden bevestigd door anti-malwarebedrijf Malwarebytes.

De malware steelt creditcardgegevens en andere klantdata die klanten op de betaalpagina invoeren. Verder onderzoek wees uit dat de aanvallers gebruikmaakten van een kwetsbaarheid in een plug-in genaamd Quickview. Deze plug-in laat klanten producten bekijken zonder de betreffende productpagina te openen. Via het beveiligingslek in de plug-in is het mogelijk om malafide Magento-beheerders aan de webshop toe te voegen, maar kan er ook code direct op de onderliggende server van de webwinkel worden uitgevoerd.

Naast het toevoegen van malafide code aan de betaalpagina van de webwinkel die allerlei klantgegevens buitmaakt voegen de aanvallers ook een backdoor toe om toegang tot de webshop te behouden. Bij één webshop installeerde de aanvaller zelfs negentien backdoors, aldus de onderzoekers. Die merken op dat nog altijd duizenden webwinkels van Magento 1 gebruikmaken.

Image

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl