Gratis en betaalde virusscanners presteren even goed in antivirustest

Gratis virusscanners doen niet onder voor betaalde producten, zo blijkt uit een nieuwe test van het AV-TEST Institute met negentien antiviruspakketten voor Windows 10. De virusscanners werden getest op bescherming, prestaties en bruikbaarheid. Van de negentien pakketten werden er zeventien als “Top Product” bestempeld, waaronder de gratis virusscanners van Avast en Microsoft.

Voor de drie testonderdelen konden de virusscanners bij elkaar achttien punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 373 “zero-day” malware-exemplaren en ruim 23.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test van juni werden ontdekt. Voor de detectie van zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 99,7 procent gehaald. De test met de ruim 23.000 malware-exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op.

Negen virusscanners wisten op beide onderdelen 100 procent te scoren. Het gaat om AhnLab, Avira, Bitdefender, F-Secure, G Data, McAfee, Microsoft, NortonLifeLock en Trend Micro. Om op dit onderdeel de maximale zes punten te halen was het echter niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren. Protected.Net zet met vijf punten de laagste detectiescore neer.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiƫren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Hierbij weten alle virusscanners de maximale zes punten te scoren. Volgens AV-Test laat dit zien dat virusscanners tegenwoordig nog nauwelijks impact op systemen hebben.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de ‘false positives’ aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Voor de test werden 1,1 miljoen schone websites en bestanden gebruikt. Zestien pakketten halen de maximale zes punten. PC Matic eindigt op dit onderdeel met 3,5 punten onderaan. Ook bij eerdere tests eindigde deze virusscanner op dit onderdeel als laatste.

Van de negentien virusscanners weten er uiteindelijk veertien op alle drie de vlakken maximaal te scoren, waaronder de gratis virusscanners van Avast en Microsoft. PC Matic eindigt met 15,5 punten als hekkensluiter. Om als topproduct bestempeld te worden was het niet nodig om de maximale score te halen. Ook producten met 17,5 punten krijgen dit stempel.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl