Google stopt met opslaan ip-adressen internetgebruikers in Analytics

Door Anoniem: Jarenlang heeft Google dus de wet overtreden. Echter de AP heeft nooit ingegrepen. Waarom eigenlijk niet?

Omdat de AVG regelt dat internationale bedrijven één aanspreekpunt hebben: de toezichthouder in het land van hun Europese hoofdvestiging. Die toezichthouder krijgt de leiding bij onderzoeken tegen dat bedrijf. Google, Facebook, Microsoft, Apple, het hele zwikkie heeft hun Europese hoofdvestigingen in Ierland ondergebracht.

Ierland was pakweg veertig, vijftig jaar geleden nog straatarm. Het was ooit door de Britten gekoloniseerd, en de Britten hebben ervoor gezorgd dat Ierland niet meedeed aan de industriële revolutie. Het land had toen het onafhankelijk werd dus amper industrie en dat is een achterstand die je niet makkelijk inloopt. Ierland heeft dat gedaan door zichzelf aantrekkelijk te maken voor Amerikaanse bedrijven, die ze binnenhaalden met belastingvoordelen en dergelijke. Door die geïmporteerde industrie heeft Ierland zich uit de armoede weten op te trekken.

Ierland is door die achtergrond niet enthousiast in het aanpakken van Amerikaanse bedrijven die zich niet aan Europese privacyregels houden. De Ierse AVG-toezichthouder was jarenlang niet meer dan een kantoortje boven de plaatselijke buurtsuper van een afgelegen dorp. Da’s geen grap, dat was werkelijk zo.

Uiteindelijk is de Ierse toezichthouder naar de grote stad verhuisd en uitgebreid, ongetwijfeld mede onder druk van andere Europese landen met toezichthouders die behoorlijk gefrustreerd waren over hoe de aanpak van big tech-bedrijven stukliep op de Ierse toezichthouder; en ook onder druk van de Oostenrijkse jurist en privacyactivist Max Schrems, die zich als een terrier in Facebook heeft gebeten zonder los te laten en door zijn procedures en publiciteit erover ook de Ierse toezichthouder en Ierland zelf behoorlijk negatief in de schijnwerpers heeft gezet.

Het ging ondertussen nog steeds niet vlot met het aanpakken van big tech, maar vorig jaar heeft een Europese rechter een uitspraak gedaan die de landelijke toezichthouders onder bepaalde omstandigheden meer ruimte geeft om zelf op te treden. Ik weet niet of het door die uitspraak komt of dat het een toevallige samenloop van omstandigheden is, maar het lijkt wel of de toezichthouders in verschillende landen belemmeringen zagen wegvallen en zijn begonnen serieus op te treden tegen big tech-bedrijven.

De industriële revolutie was eind 18e, begin 19e eeuw. Hoe dingen toen gedaan zijn werkt door in hoe dingen nu gebeuren. Dat nu de Amerikaanse big tech-bedrijven moeilijk aan te pakken zijn heeft als achtergrond de Britse overheersing van Ierland destijds en hoe ze daar de ontwikkeling van industrie hebben geblokkeerd, en hoe Ierland weer daarop heeft gereageerd toen het onafhankelijk was geworden. Geschiedenis laat langdurige sporen na, en daar is dit een mooi voorbeeld van.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl