Google brengt update uit voor actief aangevallen zerodaylek in Chrome

Google heeft voor de eerste keer dit jaar een beveiligingsupdate uitgebracht voor een actief aangevallen zerodaylek in Chrome. Net als bij vorige updates geeft Google geen details over de doelwitten van deze aanvallen en hoe ze precies plaatsvinden. Vorig jaar kreeg Google nog met een recordaantal zerodaylekken in Chrome te maken.

Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2022-0609, bevindt zich in het “Animations” onderdeel van de browser. De impact van de kwetsbaarheid is als “high” beoordeeld. Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waardoor een aanvaller in het ergste geval code binnen de context van de browser kan uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen.

Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder. Het beveiligingslek is op zichzelf niet voldoende om een systeem over te nemen. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist, bijvoorbeeld in het onderliggende besturingssysteem. Het lek werd gevonden door Googles Threat Analysis Group. Deze groep houdt zich bezig met het bestrijden van door overheden gesponsorde en uitgevoerde aanvallen tegen Google en diens gebruikers.

Naast het aangevallen zerodaylek zijn in de nieuwste Chrome-versie ook verschillende andere kwetsbaarheden verholpen, waarvan de impact maximaal als “high” is bestempeld. Gebruikers krijgen het advies om te updaten naar Google Chrome 98.0.4758.102, die beschikbaar is voor Linux, macOS en Windows. Dit zal op de meeste systemen automatisch gebeuren. Microsoft Edge Chromium is net als Chrome op de Chromium-browser gebaseerd. Naar verwachting zal Microsoft snel met een update voor de eigen browser komen.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl