Gezondheidszorg VS gewaarschuwd voor Cobalt Strike, PowerShell en Mimikatz

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft zorginstanties in het land gewaarschuwd voor aanvallen waarbij legitieme tools als Cobalt Strike, PowerShell en Mimikatz worden gebruikt. Verschillende van de tools waarvoor het Office of Information Security en het HHS Health Sector Cybersecurity Coordination Center (HC3) een waarschuwing hebben gegeven kunnen standaard op systemen aanwezig zijn (pdf).

Dat maakt het lastig om misbruik te detecteren. Een oplossing is dan ook niet zo eenvoudig als het installeren van een update of het doorvoeren van een configuratie-aanpassing. In de waarschuwing staan zes tools genoemd die geregeld bij aanvallen zijn ingezet. Het gaat om Cobalt Strike, PowerShell, Mimikatz, Sysinternals, Anydesk en Brute Ratel. Het gaat hierbij om een selectie van veelgebruikte legitieme tools en is geen volledig overzicht, aldus de Amerikaanse overheidsinstanties.

De tools worden onder andere door aanvallers gebruikt om inloggegevens te stelen, verbinding met machines te maken en zich lateraal door netwerken te bewegen. In de waarschuwing laten de Amerikaanse overheidsinstanties zien welke groepen van de genoemde tools bij aanvallen gebruikmaken en hoe die in de loop van de tijd steeds vaker bij aanvallen zijn ingezet. Ook word advies gegeven hoe er met de dreiging van de betreffende tool kan worden omgegaan.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl