FTC ziet schade door datingfraude naar 547 miljoen dollar stijgen

De schade door datingfraude heeft vorig jaar met een bedrag van 547 miljoen dollar een nieuwe recordhoogte bereikt, zo stelt de Amerikaanse toezichthouder FTC. De afgelopen vijf jaar bedroeg de schade zelfs 1,3 miljard dollar. Bij datingfraude proberen oplichters via datingsites en social media om een relatie met slachtoffers aan te gaan, en vragen in een later stadium om geld. Bijvoorbeeld voor het betalen van vliegtickets om het slachtoffer te komen bezoeken.

Een groeiende trend die de FTC vorig jaar zag was dat oplichters slachtoffers steeds vaker weten te verleiden om in niet-bestaande zaken te investeren. Zo doen oplichters zich voor als succesvolle investeerders en gaan er uiteindelijk met de investeringen van hun slachtoffers vandoor. Deze investeringen moeten vaak in buitenlandse valuta of cryptovaluta worden betaald.

De grootste verliezen door datingfraude werden in cryptovaluta betaald. Het ging vorig jaar om 139 miljoen dollar. Een vervijfvoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde schade door datingfraude bedroeg 2400 dollar per slachtoffer. Is er echter cryptovaluta bij betrokken, dan gaat het om bijna 10.000 dollar.

De FTC zag het aantal slachtoffers van datingfraude met name in de leeftijdsgroep 18 tot 29 jaar toenemen. Het ging hierbij om meer dan een vertienvoudiging ten opzichte van 2017. Hoe ouder het slachtoffer, hoe groter de schade. In de leeftijdsgroep 18 tot 29 bedroeg de gemiddeld schade 750 dollar per slachtoffer tegenover 9.000 dollar per slachtoffer in de leeftijd van 70-plus.

Image

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl