Franse toezichthouder: gebruik Google Analytics in strijd met privacywet

Na de Oostenrijkse privacytoezichthouder heeft ook de Franse databeschermingsautoriteit CNIL geoordeeld dat het gebruik van Google Analytics in strijd met de Europese privacywetgeving GDPR is. Een Franse website die van Googles statistiekenprogramma gebruikmaakt heeft één maand de tijd gekregen om een oplossing te zoeken.

CNIL deed uitspraak na klachten die waren ingediend door noyb, de privacyorganisatie van de bekende activist Max Schrems. De klachten waren onder andere gericht tegen een Franse website waarop Google Analytics draait. Volgens de Franse privacytoezichthouder is persoonlijke data die via Google Analytics naar de Verenigde Staten wordt gestuurd niet goed beschermd en kan door Amerikaanse inlichtingendiensten worden opgevraagd.

“Daarom is er een risico voor Franse websitegebruikers die deze dienst gebruiken en van wie de gegevens worden verstuurd”, aldus CNIL. Door het versturen van deze gegevens wordt artikel 44 van de GDPR overtreden, wat gaat over de doorgifte van persoonsgegevens. CNIL heeft nu de Franse website waarover de klacht werd ingediend opgedragen om de dataverwerking aan de Europese privacywetgeving te laten voldoen, indien nodig door te stoppen met het gebruik van Google Analytics onder de huidige voorwaarden. Hiervoor heeft de betreffende website één maand de tijd gekregen.

Eerder liet ook de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat Google Analytics mogelijk verboden wordt in Nederland en noemde de Noorse privacytoezichthouder Googles statistiekenprogramma mogelijk illegaal. “Het is interessant om te zien dat de verschillende Europese privacytoezichthouders allemaal tot dezelfde conclusie komen: het gebruik van Google Analytics is illegaal”, zegt Schrems in een reactie op het oordeel van CNIL. Schrems verwacht dat andere toezichthouders met een zelfde conclusie zullen komen.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl