Dit is mogelijk door gebruik te maken van een proxy. Voorwaarde is wel dat alle data die de proxy naar Analytics doorstuurt geen informatie bevat waarmee de gebruiker is de identificeren. Zo mag er geen ip-adres worden doorgestuurd en moet de proxy de user identifier vervangen. Verder moet de referer worden verwijderd en mogen verzamelde url’s geen parameters bevatten. Het is tevens belangrijk dat data op de proxyserver niet de Europese Unie verlaat.
Dit zou wellicht werken als Google niet al beschikte over een enorme voorraad data. Maar als de user identifier alleen “vervangen” hoeft te worden, naar aangenomen mag worden door een unieke code, dan weet Google al heel snel aan welke gebruiker deze vervangende code kan worden gekoppeld. Dat kan Google namelijk afleiden uit het unieke gebruikspatroon dat verbonden is met deze vervangende code, en dat tevens verbonden is met de oorspronkelijke gebruiker die achter die code schuilgaat, en van wie Google al over data beschikt.
Het is natuurlijk technisch prima mogelijk om de user identifier per sessie en per etmaal (bijv. ingaande om 00:00 uur Greenwich Mean Time) te vervangen door een random uniek nummer. Maar dan kunnen er m.b.v. analyse ofwel minder conclusies worden getrokken, ofwel Google kan de randomisation alsnog omzeilen.
Het echte dilemma is dan ook iets anders, namelijk dat het enerzijds onethisch is om het gedrag van privé-personen op internet te willen analyseren, maar anderzijds wel geld oplevert. Als ik vroeger een krant kocht bij een kiosk, werd dan mijn keuze voor een krant geregistreerd en geanalyseerd? Nee. Dat werd terecht niet gedaan. Dus waarom zou Google dat nu wel mogen doen? Omdat het geld oplevert? Tja, het levert ook geld op als bedrijven en overheden de boeken in iedere woning zouden mogen analyseren, of welke haarshampoo en tandpasta iemand in de winkel koopt en contant betaalt. Toch mag dat niet zonder toestemming van die persoon, want privé.
M.J.
Bron: Security.nl