FBI meldt toename van ceo-fraude via online vergaderplatforms

Er is een toename van het aantal gevallen van ceo-fraude waarbij oplichters gebruikmaken van online vergaderplatforms, zo meldt de FBI. Volgens de Amerikaanse opsporingsdienst zijn criminelen vanwege het thuiswerken door de coronapandemie dit soort platforms gaan gebruiken. Specifieke namen van gebruikte platforms worden niet gegeven.

Bij ceo-fraude en afgeleide varianten doen oplichters zich voor als de directeur van een onderneming en vragen medewerkers om een betaling naar een opgegeven rekening over te maken. Doordat veel medewerkers nu thuiswerken en zaken virtueel doen en via online vergaderplatforms bespreken, hebben ook ceo-fraudeurs zich hierop gestort.

Zodra de oplichters het e-mailadres van de directeur of financieel directeur hebben gecompromitteerd versturen ze een e-mail naar medewerkers om aan een virtuele meeting deel te nemen. In plaats van de webcam aan te zetten laat de crimineel een foto van de directeur zien en schakelt de audio uit. De oplichter claimt dat audio en video niet werken. Hierna krijgen de medewerkers via het platform of een vervolgmail instructies om geld naar een opgegeven rekening over te maken.

Volgens de FBI komt het ook voor dat criminelen de e-mailadressen van medewerkers compromitteren en zo aan online vergaderingen deelnemen, om zo informatie over de dagelijkse werkzaamheden te verzamelen. De opsporingsdienst geeft organisaties verschillende tips om dergelijke fraude te voorkomen, waaronder het gebruik van secundaire kanalen of tweefactorauthenticatie om aanpassingen aan rekeninggegevens te verifiëren.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl