FBI kocht licentie om Pegasus-spyware te testen en evalueren

De FBI heeft een ‘beperkte licentie’ voor de omstreden Pegasus-spyware aangeschaft om het product te kunnen testen en evalueren, zo laat de Amerikaanse opsporingsdienst in een reactie tegenover de Britse krant The Guardian weten. De spyware zou nooit bij onderzoeken zijn ingezet.

Met de evaluatie wilde de FBI naar eigen zeggen zien wat de gevolgen zouden zijn als de spyware in de “verkeerde handen” zou vallen en wilde het op de hoogte blijven van opkomende technologie├źn. Pegasus zou niet zijn ingezet bij onderzoeken. De aangeschafte licentie was alleen bedoeld voor testen en evaluatie.

Een anonieme bron laat aan The Guardian weten dat de licentie pas na een lang onderhandelingsproces tussen de FBI en Pegasus-ontwikkelaar NSO Group werd aangeschaft. De oplossing die NSO levert zou meestal van sensoren zijn voorzien waarmee het bedrijf de locatie kan achterhalen. De FBI wilde dat niet. De opsporingsdienst wilde ook niet dat engineers van NSO de technologie kwamen installeren en ook werd er geen akkoord gegeven voor het integreren van de spyware in de eigen systemen.

Uiteindelijk zou de FBI de technologie in een grote container hebben bewaard, aldus de bron. Die stelt verder dat de opsporingsdienst zich ook zorgen maakte over het lekken van andere gegevens naar buitenlandse inlichtingendiensten. Uiteindelijk zou de FBI geen gebruik hebben gemaakt van de Pegasus-spyware. “Het was een eenmalig testproject en kostte zo’n vijf miljoen dollar en ze verlengden voor nog eens vier miljoen dollar, maar ze gebruikten het niet”, zo laat de bron weten.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl