Europese Commissie wil test met smartphone-app als digitaal paspoort

De Europese Commissie wil een pilot laten uitvoeren waarbij een smartphone-app als digitaal paspoort wordt gebruikt en Nederland is één van de gegadigde landen, zo meldt de Finse krant Helsingin Sanomat. De smartphone app zou een digitale versie van het paspoort bevatten waarmee kan worden gereisd. Finland werd eind vorig jaar door de Europese Commissie benaderd of het aan een dergelijke pilot zou willen meewerken.

Eind augustus moet de Finse overheid een voorstel indienen. Daarna zal de Commissie besluiten of het project doorgaat. Finland zou de paspoort-app testen op reizen naar Kroatië. De proef in Nederland zou gelden voor reizen naar Canada. Deelnemers aan de pilot zouden nog steeds hun fysieke paspoort bij zich moeten hebben. Via de app kan men zich voor een reis aanmelden. Na de reis wordt de verstuurde informatie verwijderd.

Nederland had eerder al aangegeven dat het wil meedoen aan het Known Traveller Digital Identity (KTDI) programma van het World Economic Forum (WEF) dat paspoortloos reizen via een smartphone mogelijk maakt. Begin 2018 werd Nederland door het WEF en de Canadese overheid benaderd om deel te nemen aan een proefproject om het KTDI-concept in de praktijk te testen.

Voor de uitvoering van het project is een publiek-privaat consortium ingericht, bestaande uit het WEF, Canadese overheid, Nederlandse overheid, Air Canada, Toronto Pearson International Airport, Aéroports de Montréal, KLM, Schiphol, Accenture en Vision-box. Het projectmanagement aan Nederlandse kant is ondergebracht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De pilot zou eind 2020 moeten plaatsvinden, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Begin dit jaar meldde staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in een antwoord op eerdere Kamervragen dat Canada en Nederland heroverwegen of zij de implementatie van de pilot nog willen voortzetten en in welke vorm. Onlangs werden in de Tweede Kamer opnieuw vragen over de status van het project gesteld, maar die zijn nog niet beantwoord.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl