ENISA: privacyzorgen reden voor populariteit publieke dns-servers

vrijdag 4 februari 2022, 13:13 door Redactie, 4 reacties

Laatst bijgewerkt: Gisteren, 15:36

Zorgen over privacy en veiligheid, alsmede het bezoeken van geblokkeerde websites, zijn de reden dat publieke dns-servers steeds meer gebruikers krijgen, zo stelt het Europees Agentschap voor cyberbeveiliging (ENISA) op basis van onderzoek. De EU werkt aan het opzetten van een eigen dns-dienst genaamd DNS4EU.

De meeste internetgebruikers maken gebruik van de dns-servers van hun eigen internetprovider. Het is ook mogelijk om een andere aanbieder te kiezen die extra features biedt. Volgens ENISA is er een beweging gaande waarbij internetgebruikers steeds vaker voor grote, cloudgebaseerde dns-servers kiezen. De voornaamste redenen hierbij zijn privacy en security.

Publieke dns-providers ondersteunen vaak nieuwe dns-protocollen die dns-verzoeken van gebruikers versleutelen. Daarnaast maken de dns-servers van internetproviders vaak gebruik van oudere protocollen en worden dns-verzoeken niet versleuteld. Iets wat volgens ENISA een risico voor gebruikers is. Andere redenen om een publieke dns-server te gebruiken is het blokkeren van websites door de internetprovider en storingen bij diens dns-servers.

Op basis van deze bevindingen doet ENISA in een nieuw rapport verschillende aanbevelingen. Zo moet de afhankelijkheid van een klein aantal dns-providers worden verkleind, door burgers en organisaties voldoende alternatieven te bieden die aan de EU-doelen qua privacy en security voldoen. Verschillende grote dns-providers zijn Amerikaanse bedrijven.

Verder adviseert ENISA het belonen van telecomproviders en internetproviders voor het updaten van hun dns-infrastructuur, zodat ze die niet outsourcen naar de grote dns-providers. “Dit voorkomt een situatie waarbij veel eindgebruikers voor hun internettoegang van een paar dns-servers afhankelijk zijn”, aldus het rapport. Ook moeten beleidsmakers en nationale autoriteiten letten op het blokkeren van content via dns-servers van internetproviders, aangezien dit een belangrijke reden voor mensen is om een publieke dns-server in te stellen zodat de betreffende content weer is te bezoeken.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl