EFF noemt drones buiten het zicht van piloot serieuze privacydreiging

Door Anoniem: Het gaat er niet om of data wordt verzameld, maar naar wie die verzameling toegaat (China bijvoorbeeld).

Alle digitale data kan overal terecht komen als het systeem waarop het is opgeslagen niet goed genoeg beveiligd is, en heel erg veel systemen zijn niet goed genoeg beveiligd. Daarom maakt het wel degelijk uit dat het wordt verzameld en opgeslagen. De beste maatregel tegen gegevenslekken is om de gegevens om te beginnen niet te hebben.

En waarom zou het in orde zijn als bijvoorbeeld Amazon beelden van hun bezorgdrones gaat analyseren en in verband gaan brengen met wat ze al weten over sommige adressen, voor marketing en voor doorverkoop aan partijen die geïnteresseerd zijn in de conclusies en vermoedens die dat oplevert?

Dat gaat misschien niet naar China (al kan je het ook niet uitsluiten), maar als je dit soort dingen de vrije loop laat kan je opeens meemaken dat de premie van een verzekering stevig omhoog gaat omdat een AI-systeem een patroon heeft herkend in een drone-beeld van je woning. Dat patroon komt relatief vaak voor bij mensen die bepaalde claims doen bij verzekeringen, heeft alweer een AI-systeem gevonden, en dat levert jou een vinkje van riskante klant op.

En weet je wat de pest is? Niemand zal jou uitleggen waarom dat vinkje bij je naam staat. Ze kunnen het niet eens uitleggen omdat niemand snapt waar zo’n AI-systeem dat een patroon herkent eigenlijk op aanslaat, of hoe dat verband met bepaalde verzekeringsclaims eigenlijk verklaard kan worden. Je gaat dan als klant met vragen tegen een keiharde muur aanlopen.

Dat vinkje staat in dit voorbeeld trouwens niet bij Amazon maar bij een verzekeraar die data van Amazon heeft gekocht, direct of indirect. En wie weet wordt het weer doorverkocht aan anderen. Dat vinkje gaat een eigen leven leiden, het zwerft rond bij allerlei bedrijven die er conclusies aan verbinden, jouw mogelijkheden worden beperkt en niemand die je uit zal leggen wat er eigenlijk gaande is, want niemand kan het uitleggen, niemand overziet namelijk wat er is gebeurd.

Is dat het soort wereld waarin je wilt leven? Nee? Dan zou ik wat kritischer zijn op het verzamelen van data. Als het wordt verzameld dan wil iemand er namelijk iets mee. Dat kan consequenties voor je hebben, zelfs als je er nooit achter komt wat de oorzaak van die consequenties eigenlijk is geweest.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl