Eerste Signal-president hekelt surveillance door dominante techbedrijven

Meredith Whittaker wordt volgende week de eerste president van chatapp Signal en wil in die rol vooral het “surveillancebusinessmodel” van dominante techbedrijven doorbreken en het aantal gebruikers van de app laten groeien. Dat schrijft ze in haar eerste blogposting voor Signal. Whittaker was eerder werkzaam bij Google, waar ze in 2019 na een dienstverband van dertien jaar opstapte.

Ze zegt dat ze zich altijd heeft gericht op de werking en prikkels achter het surveillancebusinessmodel. Een model dat er volgens haar voor zorgt dat een handvol dominante techbedrijven steeds meer van het dagelijkse leven kan monitoren, van de werkvloer, school, woning en daarbuiten, en en dat de netwerkeffecten van dit businessmodel ervoor zorgt dat deze bedrijven hun monopoliestatus verder kunnen versterken.

“Ik heb uitgebreide kennis van de omgeving gevormd door het dominante businessmodel voor techbedrijven, en wat er nodig is om technologie te ontwikkelen die dit model afwijst”, aldus Whittaker. Ze claimt dat Signal een omgeving biedt waar priv√©communicatie mogelijk is, buiten de surveillance van dominante techbedrijven en staten die hun data kunnen opvragen.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl