Duitse tankopslaggroep Oiltanking getroffen door ransomware-aanval

donderdag 3 februari 2022, 10:01 door Redactie, 6 reacties

Laatst bijgewerkt: 03-02-2022, 11:33

De Duitse tankopslaggroep Oiltanking is afgelopen weekend getroffen door een aanval met de BlackCat-ransomware waardoor laad- en lossystemen van het bedrijf buiten gebruik werden genomen, zo meldt het Duitse Handelsblatt. In eerste instantie werd er alleen melding gemaakt van een “cyberaanval”, nu blijkt ransomware de boosdoener te zijn. Oiltanking is één van de grootste onafhankelijke aanbieders van tankruimte voor olie, chemicaliën en gassen wereldwijd.

De aanval raakte ook systemen van oliehandelaar Mabanaft. Vanwege de aanval werkten de terminals van Oiltanking met “beperkte capaciteit”, aldus een verklaring van het bedrijf. Vanwege de aanval zag Shell zich genoodzaakt om alternatieve opslaglocaties te gebruiken, zo laat persbureau Reuters weten.

Eerder meldde het Duitse WirtschaftsWoche op basis van een memo van Oiltanking aan zakelijke partners dat alle laad- en lossystemen waren getroffen, waardoor het niet mogelijk was om klanten te bevoorraden. Het ging zowel om tankstations als oliebedrijven zoals Shell. Hoe de systemen van beide bedrijven besmet konden raken is niet bekendgemaakt. De Duitse autoriteiten zijn inmiddels een onderzoek gestart.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl