“Drone met WiFi Pineapple gebruikt bij aanval tegen financiële instelling”

Een Amerikaanse financiële instelling is afgelopen zomer het doelwit geworden van een aanval waarbij twee drones werden ingezet, waaronder één die was uitgerust met een WiFi Pineapple. Dat laat onderzoeker Greg Linares op Twitter weten. De WiFi Pineapple is te gebruiken als rogue access point (AP) voor het uitvoeren van man-in-the-middle-aanvallen.

De niet nader genoemde financiële instelling ontdekte op de eigen interne Atlassian Confluence-site verdachte activiteit. Een medewerker van wie het MAC-adres was gebruikt om gedeeltelijke toegang tot het wifi-netwerk van het bedrijf te krijgen was ook kilometers verderop ingelogd. De gebruiker was zelf niet op het kantoor aanwezig, maar iemand anders in de buurt van het wifi-netwerk probeerde met het MAC-adres van deze gebruiker toegang te krijgen.

Vervolgens werd besloten het wifi-signaal te traceren, wat leidde tot de ontdekking van twee drones op het dak van het kantoor met apparatuur voor het uitvoeren van aanvallen, waaronder een drone met een aangepaste WiFi Pineapple. De andere drone was voorzien van een Raspberry Pi, verschillende batterijen, een GPD-minilaptop, een 4G-modem en een ander wifi-apparaat.

De drone met de WiFi Pineapple was gebruikt voor het onderscheppen van inloggegevens. Deze data was later gebruikt in de tools die vanaf de andere drone werden gebruikt. De aanvallers hadden geprobeerd toegang tot de interne Confluence-site te krijgen om met daar opgeslagen inloggegevens andere interne systemen aan te vallen. Naar schatting kostte de gebruikte setup van de aanvallers vijftienduizend dollar.

Volgens Linares laat de aanval zien dat aanvallers bereid zijn om dergelijke bedragen te betalen voor het aanvallen van interne systemen. De onderzoeker was niet zelf betrokken bij het onderzoek naar de aanval, maar kent iemand die dat wel was. The Register meldt dat het met een persoon binnen de betrokken financiële instelling contact heeft gehad die het verhaal van Linares bevestigt.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl