Decryptiesleutels Maze- en Egregor-ransomware online gedeeld

Goed nieuws voor slachtoffers van de Maze- en Egregor-ransomware. Iemand die claimt de ontwikkelaar van beide ransomware-exemplaren te zijn heeft de decryptiesleutels gedeeld waardoor slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen. Beveiligingsexperts hebben inmiddels bevestigd dat de sleutels werken.

Tal van organisaties werden door de Maze-ransomware getroffen, waaronder Canon, it-dienstverlener Cognizant, accountantskantoor HLB Belgium, it-dienstverlener Conduent. De Maze-groep was ook één van de eerste ransomwaregroepen die bij slachtoffers gestolen data publiceerde als er geen losgeld werd betaald. Een tactiek die veel andere ransomwaregroepen later ook toepasten.

De Egregor-ransomware maakte ook allerlei slachtoffers, waaronder uitzendbureau Randstad. Vorig jaar wisten de Oekraïense autoriteiten meerdere personen aan te houden die achter de Egregor-ransomware zouden zitten. Op het forum van Bleeping Computer heeft nu iemand, die claimt de ontwikkelaar van de beide ransomware-exemplaren te zijn, de decryptiesleutels gedeeld. Securitybedrijf Emsisoft heeft inmiddels met deze sleutels een gratis decryptietool gemaakt waarmee slachtoffers hun bestanden kunnen ontsleutelen.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl