Creditcardmaatschappij MBNA stopt ondersteuning van Mozilla Firefox

De Canadese creditcardmaatschappij MBNA heeft besloten om de ondersteuning van Mozilla Firefox te staken. Klanten die willen internetbankieren moeten gebruikmaken van Apple Safari, Google Chrome en Mozilla Firefox aldus een melding op de website, wat voor woedende reacties zorgt. Daarnaast laat het aantal Firefox-gebruikers de afgelopen weken een sterke daling zien.

MBNA is de grootste creditcardmaatschappij van Canada en een divisie van de Toronto-Dominion Bank, die 22 miljoen klanten telt. Verschillende Firefox-gebruikers laten via Twitter weten dat ze bij het bezoeken van de MBNA-website een melding te zien krijgen dat internetbankieren alleen nog werkt met Chome, Edge en Safari. Iets dat de financiƫle instelling ook bevestigt. Een reden voor het stopzetten van de support is niet gegeven.

Tegelijkertijd heeft het aantal Firefox-gebruikers een nieuw laagterecord bereikt, zo blijkt uit cijfers van Mozilla zelf. Op 1 augustus had de browser 192,6 miljoen gebruikers. Een maand eerder waren dat er nog 201 miljoen. Afgelopen december telde Firefox 221,5 miljoen gebruikers.

Al in 2018 luidde Mozilla de noodklok over een nieuw browsermonopolie door het stijgende gebruik van op Chromium-gebaseerde browsers. Chromium is een door Google ontwikkelde opensourcebrowser die de basis voor Google Chrome en andere browsers vormt, waaronder Edge. Google is al de dominante speler in de markt voor zoekmachines en heeft met Chrome ook de meestgebruikte browser.

“Als Mozilla morgen zou verdwijnen, zou Google bijna een volledig monopolie hebben over hoe wij allemaal het web op Windows en Android ervaren. Een enorm gecombineerd marktaandeel”, aldus Mozilla-ceo Mitchell Baker destijds. Een ander probleem is dat het kleiner wordende marktaandeel van Firefox ervoor zorgt dat webontwikkelaars en bedrijven geen rekening meer met Firefox houden en zich alleen op Chrome richten.

“We concurreren niet met Google omdat het een goede zakelijke kans is. We concurreren met Google omdat de gezondheid van het internet en online leven afhankelijk is van concurrentie en keuze”, liet Mozilla eerder al weten.

Image

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl