CoronaMelder-app nog door ruim 2,4 miljoen mensen actief gebruikt

Door Anoniem:

Door Erik van Straten: CM (CoronaMelder) heeft m.i. averechts gewerkt.

De onderzoekers van de effectiviteit ervan constateerden, op basis van enquetes, negatieve effecten: een deel van de CM-gebruikers die niet door hun app gewaarschuwd werden, dachten dat zij dus niet besmet konden zijn geraakt, en vertoonden daardoor risicovoller gedrag. Dit zal tot extra besmettingen hebben geleid.

Dat effect was ongetwijfeld (door mij) groter dan het aantal besmettingen dat CM heeft voorkomen – door gebruikers te waarschuwen voordat zij, na een “contact” met een besmettelijk persoon, zelf besmettelijk werden.

Citation Needed

In https://tweakers.net/nieuws/181974/een-op-de-vijfentwintig-europeanen-meldt-coronabesmetting-in-app.html?showReaction=16135366#r_16135366 (en de correcties en aanvullingen in https://tweakers.net/nieuws/181974/een-op-de-vijfentwintig-europeanen-meldt-coronabesmetting-in-app.html?showReaction=16144814#r_16144814) vind je alle details.

Nb. mijn opmerkingen op Tweakers zijn meer recent dan op deze site (o.a. in https://www.security.nl/posting/705524/CoronaMelder+volksverlakkerij) omdat op security.nl de interesse voor voor mijn posts over CM leek af te nemen.

Door Anoniem: Zelf ben ik twee keer gewaarschuwd door de app en daarmee vond ik het een mooie toevoeging.

Als dat vóór Omikron was (ca. t/m week 48 in 2021), en je je toen hebt laten testen uitsluitend omdat CM jou waarschuwde (d.w.z. dat je nog geen klachten had toen je de test aanvroeg), is de kans kleiner dan 2,5% dat je één van die keren besmet bleek te zijn.

Was je één van beide keren (of beide) besmet? En hoeveel dagen na elk “contact” kreeg je de CM-waarschuwingen?

Door Anoniem: Het was inderdaad geen vervanging voor alle andere maatregelen.

Ik zal het morgen nog eens precies narekenen, maar van alle van week 49 in 2020 t/m week 48 in 2021 positief geteste mensen was minder dan 0,7% door CM gewaarschuwd. Van hen had ca. 1/3 (nog) geen klachten toen zij een test aanvroegen (minder dan 0,25% van alle positief geteste mensen).

En van de CM-gewaarschuwden die positief testten, vroeg een deel pas een test aan nadat zij óók door minstens één mens waren gewaarschuwd (een huisgenoot, familielid, bekende, collega, de kapper of fysio etc. en/of een GGD’er in het kader van BCO). Van alle mensen met een positieve testuitslag in de periode van exact 1 jaar van begin december 2020 (tot begin december 2021) was dus waarschijnlijk véél minder dan 0,25% uitsluitend door hun CM-app gewaarschuwd toen zij een test bij de GGD aanvroegen.

Last but not least duurt het (vooral tijdens pieken met veel besmettingen en langere test-doorlooptijden) vaak lang voordat CM-gebruikers, na “contact” met een besmettelijk persoon (ook met CM, en die daadwerkelijk uploadt na diens positieve testuitslag) dat zo’n CM-gewaarschuwde zelf allang besmettelijk is CM waarschuwt.

Oftewel, de kans dat CM waarschuwt nadat je een besmettelijk persoon hebt ontmoet, is klein. En als CM desondanks waarschuwt, is de kans dat je daadwerkelijk besmet bent geraakt, ook klein. En als CM je, ondanks die kleine kans x kleine kans waarschuwt nadat je besmet bent geraakt, ontvangt je die waarschuwing meestal te laat.

CoronaMelder was en is een enorme flop.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl