Coinbase financiert rechtszaak tegen Amerikaanse sancties Tornado Cash

Cryptobeurs Coinbase financiert een rechtszaak tegen de sancties die de Amerikaanse autoriteiten hebben opgelegd aan cryptomixer Tornado Cash. Volgens Coinbase schaden de sancties onschuldige mensen, bedreigt het de toekomst van decentralized finance (DeFi) en web3, remt het innovatie, wordt het recht op privacy geschonden en hebben de autoriteiten geen recht om opensourcesoftware te sanctioneren.

Tornado Cash is opensourcesoftware die op de Ethereum-blockchain draait en de privacy van cryptotransacties beschermt. Gebruikers kunnen cryptovaluta van één wallet in een “pool” storten en met een andere wallet opnemen. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om anoniem geld te doneren, maar kunnen mensen ook hun cryptovaluta beschermen. Volgens de Amerikaanse en ook Nederlandse autoriteiten zijn via Tornado Cash op grote schaal criminele geldstromen verhuld, onder andere afkomstig uit diefstallen van cryptovaluta.

“Het sanctioneren van opensourcesoftware is te vergelijken met het permanent sluiten van een snelweg omdat bankovervallers die hebben gebruikt om te vluchten. Het is niet de beste manier om een probleem op te lossen. Het zorgt ervoor dat mensen worden gestraft die niets hebben misdaan en heeft als gevolg dat mensen minder privacy en security hebben”, aldus Coinbase. “We vinden dat gezagsgetrouwe burgers een recht op privacy hebben, met name als het om zeer gevoelige informatie gaat: hun financiën.”

Het tweede probleem is volgens Coinbase dat het Amerikaanse ministerie van Financiën van het Amerikaanse Congres nooit de bevoegdheid heeft gekregen om opensourcesoftware te sanctioneren. Daarom zijn de klagers naar de rechtbank gestapt om de software van de Amerikaanse sanctielijst te krijgen. Verder vreest Coinbase dat de actie innovatie remt. “Ontwikkelaars zijn nu bezorgd dat ze verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor iets waar ze niets mee te maken en geen controle over hebben”, aldus de cryptobeurs.

Onlangs besloot de raadkamer van de rechtbank Den Bosch om het voorarrest van een 29-jarige ontwikkelaar van Tornado Cash met negentig dagen te verlengen. De man, voor wie eerder in Amsterdam een demonstratie plaatsvond en de actie #FreeAlex is gestart, werd op 10 augustus door de FIOD aangehouden.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl