Clearview AI wil iedereen op aarde via megadatabase kunnen identificeren

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI wil nagenoeg iedereen op aarde via een megadatabase die honderd miljard afbeeldingen bevat kunnen identificeren. Dat heeft het bedrijf onlangs tegenover investeerders laten weten, zo meldt The Washington Post op basis van een financiƫle presentatie die het in handen kreeg.

Volgens de Britse privacytoezichthouder ICO beschikt Clearview over een systeem met een database van tien miljard verzamelde afbeeldingen. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt. Het bedrijf wil de database uitbreiden naar honderd miljard gezichtsafbeeldingen, wat neerkomt op veertien foto’s voor elk persoon op aarde.

Het bedrijf wil daarnaast niet alleen gezichten voor opsporingsdiensten scannen, maar stelt dat het ook flexwerkers kan monitoren. Ook doet het bedrijf onderzoek naar technologieƫn waarmee het mensen kan identificeren op basis van de manier waarop ze lopen, hun locatie achterhalen op basis van een foto en hun vingerafdrukken op afstand kan scannen.

In de presentatie stelt Clearview dat de gebruikte database nu meer dan tien miljard afbeeldingen bevat en het dataverzamelingssysteem 1,5 miljard afbeeldingen per maand verwerkt. Met een investering van vijftig miljoen dollar claimt het bedrijf de database naar honderd miljard afbeeldingen te kunnen uitbreiden, alsmede nieuwe producten ontwikkelen. Verder zal het geld worden gebruikt voor het lobbyen van beleidsmakers, wat in gunstigere wetgeving moet resulteren.

Vanwege het overtreden van de Britse privacywetgeving overweegt de ICO het gezichtsherkenningsbedrijf een boete van omgerekend twintig miljoen euro op te leggen.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl