Clearview AI krijgt voor derde keer AVG-boete van 20 miljoen euro

Gezichtsherkenningsbedrijf Clearview AI heeft voor de derde keer in Europa een boete van 20 miljoen euro gekregen wegens het overtreden van de AVG. Na de Italiaanse en Griekse privacytoezichthouders legde nu de Franse privacytoezichthouder CNIL een zelfde boetebedrag op. Daarnaast moet Clearview stoppen met het verzamelen en gebruiken van afbeeldingen van Franse burgers en moet het al verzamelde afbeeldingen verwijderen. De Britse privacytoezichthouder kwam eerder al met een boete van 9 miljoen euro.

Clearview beschikt over een systeem met twintig miljard afbeeldingen van gezichten. Daarmee kunnen politiediensten onbekende verdachten herkennen. Meer dan zeshonderd Amerikaanse politie- en opsporingsdiensten zouden van Clearview gebruik hebben gemaakt. Het bedrijf wil de database uitbreiden naar honderd miljard gezichtsafbeeldingen, wat neerkomt op veertien foto’s voor elk persoon op aarde.

Naar aanleiding van privacyklachten startte CNIL een onderzoek. Daaruit bleek dat Clearview op verschillende punten de AVG overtreedt. Zo wordt persoonlijke data onrechtmatig verwerkt, aangezien er geen juridische basis voor het verzamelen en gebruiken van de biometrische data is. Daarnaast wordt er onvoldoende rekening met de rechten van individuen gehouden, zoals het recht op inzage.

Clearview heeft geen vestiging in Europa, waardoor elke Europese privacytoezichthouder voor zijn eigen gebied onderzoek deed. Naast de boete van 20 miljoen euro heeft CNIL het bedrijf ook opgedragen om data van Franse burgers niet meer te verzamelen en verwerken en al verzamelde data binnen twee maanden te verwijderen. Volgens de Franse toezichthouder zorgt de verwerking door Clearview voor “zeer grote risico’s voor de fundamentele rechten”. Als het bedrijf niet aan de gestelde termijn voldoet krijgt het een boete van 100.000 euro per dag.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl