CBS: zzp’ers onderaan met updates, antivirus en tweefactorauthenticatie

Als het gaat om het installeren van beveiligingsupdates, draaien van antivirussoftware, versleutelen van data en gebruik van tweefactorauthenticatie staan zzp’ers in vergelijking met andere ondernemingen onderaan, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder Nederlandse bedrijven en zelfstandigen zonder personeel. Voor het onderzoek werden twintigduizend aselect getrokken Nederlandse bedrijven van verschillende bedrijfsgrootteklassen en bedrijfscategorieën en 22.000 zzp’ers bevraagd.

Van de bedrijven met meer dan 250 personen zegt 99 procent van antivirussoftware gebruik te maken, tegenover 82 procent van de zzp’ers. Ook als het gaat om tweefactorauthenticatie via software of een hardwaretoken scoren zzp’ers met 38 procent als laatste. Bij ondernemingen met 10 tot 50 personen is dit al 60 procent en bij grote bedrijven met meer dan 250 werknemers is dit zelfs 89 procent.

De enquête laat ook zien dat de meeste zzp’ers hun data niet versleutelen. 31 procent zegt encryptie voor de eigen data toe te passen. Bij ondernemingen met 10 tot 50 personen is dit 47 procent en van de grootste bedrijven zegt maar liefst 85 procent dit te doen. Ondernemers werd ook gevraagd of ze updates voor software en het besturingssysteem installeren. Bij de zzp’ers zegt bijna vier op de vijf dit te doen (79 procent), tegenover 93 procent van de ondernemingen met 10 tot 50 medewerkers en 99 procent van de grote bedrijven.

Image

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl