CBL: tekort aan it-personeel blijft groot probleem voor digitale weerbaarheid

Het aanhoudende tekort aan gekwalificeerd it-personeel blijft een groot probleem voor de digitale weerbaarheid van Nederland, zo stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat morgen hierover met de Tweede Kamer in gesprek gaat. Supermarkten en groothandels zijn niet aangemerkt als vitale sector, maar spelen volgens het CBL wel een maatschappelijk belangrijke rol in de voedselvoorziening van Nederland.

“De processen en informatiestromen van verschillende bedrijven zijn in deze keten steeds meer met elkaar verbonden. Het is dus van groot belang dat deze informatiestromen voldoende beveiligd zijn. Daarnaast is het voor de leden van het CBL van groot belang dat vitale infrastructuren, zoals het betalingsverkeer en het wegennet, goed beschermd zijn”, zo laat de brancheorganisatie in een position paper weten.

Het document is bedoeld voor een rondetafelgesprek over digitale weerbaarheid dat morgen plaatsvindt met de vaste commissie voor Digitale Zaken van de Tweede Kamer. Vorig jaar zorgde een ransomware-aanval dagenlang voor lege kaasschappen bij Albert Heijn. Verschillende partijen zullen morgen met de commissie in gesprek gaan over de digitale weerbaarheid van Nederland en hun specifieke sector.

Het CBL ziet daarbij verschillende aandachtspunten, waaronder het aanhoudende tekort aan gekwalificeerd it-personeel, dat volgens de brancheorganisatie een groot probleem blijft. Daarnaast vindt het CBL dat het niet-vitale bedrijfsleven minimaal wordt geïnformeerd over cyberkwetsbaarheden en -dreigingen. Er loopt momenteel een pilot waarin de schaalbaarheid van een ‘waarschuwingsdienst’ van het Digital Trust Center wordt onderzocht. De brancheorganisatie hoopt dat dit een vervolg krijgt en hier meer capaciteit en financiële middelen voor worden vrijgemaakt.

Verder is het momenteel bij een grootschalig incident niet helder wie de coördinatie op zich neemt, aldus het CBL, dat vragen heeft over de capaciteit en specialiteit bij de overheid om in tijden van crisis een grote landelijke crisisstructuur op te zetten. Ook zou cyberveiligheid geen onderwerp moeten zijn waarop bedrijven met elkaar willen concurreren. “Er zou meer werk moeten worden gemaakt van een structuur waarin bedrijven van elkaar kunnen leren door eerdere casussen te bespreken”, zo laat het position paper verder weten.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl