Burger kan volgend jaar paspoort en id-kaart online ongeldig laten verklaren

Door Anoniem:

Door Anoniem:

Door Anoniem: Als je echt iets tegen ID fraude wil doen, schaf je de ID plicht uit 2014 weer af. Nu moet iedereen altijd verplicht met een ID rondlopen, wat de beschikbaarheid van verloren en gestolen ID-bewijzen voor het criminele circuit enorm vergroot.

Héél goed idee!
En schaf dan meteen de gewoonte van PostNL af om in haar servicepunten een ID te vragen bij het afhalen van een pakketje om daarvan het documentnummer in te voeren in een bestand; gevraagd naar de noodzaak van dit invoeren zegt een winkelmedewerker (dit servicepunt zit in een Coöp): “om te voorkomen dat winkelmedewerkers pakketjes jatten.”

Oh maar dat is een goede zaak natuurlijk. Als iedereen zomaar pakketjes kan meenemen en dan uit het systeem uitboeken
als zijnde “opgehaald door de geadresseerde” zonder verdere vorm van “bewijs” zou dat zeker problemen kunnen geven.
Sterker nog, dat heeft het waarschijnlijk al ergens gedaan, anders hadden ze dit niet ingevoerd.

Veel mensen hier zijn tegen iedere vorm van controle, maar vergeten dat als je niet controleert het later gillend uit
de hand loopt. Daar zijn zat voorbeelden van te vinden in de samenleving van vandaag. Als iedereen eerlijk was hoefde
er niets gecontroleerd te worden, niets gelogd te worden, niets gemonitord te worden, enz. Echter helaas is dat een utopie.

Maar waarom is er dan tegenwoordig honderd keer zoveel “controle” nodig als dertig jaar geleden? Toen waren de mensen echt niet eerlijker dan nu.

Zou het iets te maken kunnen hebben met al die digitale systemen die tegenwoordig worden ingevoerd en verplicht worden gesteld? Zogenaamd maken die alles “efficiënter”, maar ondertussen maken ze ook steeds meer controle-op-controle noodzakelijk, omdat ze het contact van mens tot mens naar de achtergrond drukken. Dat is helemaal niet efficiënt.

We hebben het met z’n allen ook alleen maar drukker gekregen vergeleken met dertig jaar geleden. Een enorm aantal banen zit in de sector van “controlerende” beroepen – van inspecteur tot auditor tot privacy officer tot functionaris gegevensbescherming. Andere beroepen worden steeds meer in beslag genomen door handelingen “ter controle” (bijvoorbeeld in de zorg en in het onderwijs, waar steeds meer data moeten worden ingevoerd in IT-systemen).

Als je gewoon zelf je spullen nog kunt afhalen in een winkel in je eigen buurt of in het centrum van de stad, dan hoef je je ID ook niet te laten controleren. Dan is identiteitsfraude minder interessant voor criminelen. Als je nog gewoon zelf naar eigen inzicht jouw zorg aan een oudere mag vormgeven bij een huisbezoek, zal dat in verreweg de meeste gevallen tot betere en voor alle betrokkenen ook fijnere zorg leiden. Want al die controle voegt geen kwaliteit toe. Die maakt alleen bepaalde uitwassen wat moeilijker.

De inherente nadelen van digitalisering en de daarmee gemoeide protocollisering worden nog steeds hardnekkig ontkend en de daaruit voortkomende problemen worden “geëxternaliseerd”, d.w.z. er wordt gedaan alsof ze niet veroorzaakt worden door digitalisering en protocollisering, maar zomaar vanzelf ontstaan. Dat wordt niet hardop gezegd, maar er wordt wel gehandeld en gerekend alsof dat zo is.

M.J.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl