Britse waarschuwingsdienst voor statische ip-adressen voorzien van scoresysteem

Een gratis dienst van de Britse overheid waarmee het organisaties waarschuwt voor malware en andere dreigingen op hun netwerk is uitgerust met een scoresysteem om de kwaliteit van de verstrekte informatie te beoordelen. Het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) biedt aan alle Britse organisaties een gratis dienst genaamd Early Warning.

De enige vereiste om te kunnen deelnemen is een statisch ip-adres of domeinnaam. De Britse overheidsinstantie ontvangt dagelijks informatie over gecompromitteerde domeinen en ip-adressen en zet die dan door naar bedrijven en organisaties die zich voor de waarschuwingsdienst hebben aangemeld. De gebruikte informatie is afkomstig van securitybedrijven en onderzoekers die bijvoorbeeld online scans uitvoeren of malware analyseren, maar ook van “closed sources”.

De waarschuwingsdienst toont vanaf nu ook de betrouwbaarheid van de geboden informatie, waarbij het gebruikmaakt van de Admiralty Scale. Deze scoreverdeling, ook wel het NATO System genoemd, is een manier voor het beoordelen van de betrouwbaarheid van de bron en geloofwaardigheid van de informatie.

Door een betrouwbaarheidsscore aan de data te koppelen hoopt het NCSC dat organisaties eenvoudiger beslissingen kunnen maken of prioriteren. Meer dan 4600 Britse bedrijven en organisaties hebben zich inmiddels voor de dienst aangemeld die vorig jaar bij elkaar 33 miljoen waarschuwingen ontvingen, zo liet het Britse NCSC eerder dit jaar in een terugblik op 2021 weten.

Het Digital Trust Center van het ministerie van Economisch Zaken besloot vorig jaar een eigen waarschuwingsdienst te testen waarbij bedrijven gericht worden gewaarschuwd op basis van hun ip-adressen, domeinnamen en as-nummers. De pilot wordt op dit moment met 57 bedrijven uit verschillende sectoren getest. Of en wanneer de dienst precies voor andere organisaties wordt opengesteld is nog niet bekend.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl