Britse toezichthouder waarschuwt voor onvolwassen biometrische technologie

De Britse privacytoezichthouder ICO waarschuwt organisaties voor het gebruik van “onvolwassen biometrische technologie” waarmee bijvoorbeeld emoties, gezichtsbewegingen, houding, hartslag, gezichtsuitdrukking en blik worden geanalyseerd. Volgens de ICO staat deze technologie nog in de kinderschoenen, waardoor die op dit moment niet goed werkt, en is het zelfs mogelijk dat dit nooit het geval zal zijn.

Het gebruik van dergelijke onnauwkeurige biometrische technologie kan tot discriminatie en vooroordelen leiden. “Het analyseren van emoties is afhankelijk van het verzamelen, opslaan en verwerken van allerlei persoonlijke data, waaronder onbewust gedrag of emotionele responses, en in sommige gevallen speciale categorieën gegevens. Dergelijk datagebruik is veel riskanter dan traditionele biometrische technologieën die worden gebruikt om een persoon te verifiëren of identificeren”, aldus de ICO.

De privacytoezichthouder stelt dat het zal optreden tegen organisaties die dergelijke technologie onverantwoord inzetten. Volgend jaar komt de ICO met richtlijnen voor het gebruik van biometrische technologie. “Biometrische data is uniek voor een individu en lastig of onmogelijk om te veranderen als het ooit wordt verloren, gestolen of oneigenlijk wordt gebruikt”, zo stelt de toezichthouder.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl