Britse privacytoezichthouder overweegt boete van 30 miljoen euro voor TikTok

De Britse privacytoezichthouder ICO overweegt om TikTok wegens het mogelijk overtreden van de privacywetgeving een boete van omgerekend 30 miljoen euro op te leggen. Uit onderzoek van de ICO blijkt dat het platform de privacy van kinderen mogelijk niet heeft beschermd en daarmee in overtreding van de Britse databeschermingswetgeving zou zijn.

TikTok zou mogelijk zonder toestemming van ouders data van kinderen onder de dertien jaar hebben verwerkt, gebruikers geen eenvoudig te begrijpen en transparante informatie hebben geboden en speciale categorie├źn data hebben verwerkt zonder dat het hiervoor de vereiste juridische grondslagen had. Het onderzoek naar de mogelijke privacyovertredingen is nog gaande, maar vandaag meldt de ICO dat het TikTok een boete van 30 miljoen euro kan opleggen.

De Britse privacytoezichthouder kondigt vaker de intentie aan om bedrijven wegens het overtreden van de privacywetgeving te beboeten. In de praktijk blijken de boetebedragen echter veel lager uit te vallen. Zo was de toezichthouder voornemens om hotelketen Marriott wegens een datalek een boete van 110 miljoen euro op te leggen, maar die kwam uiteindelijk uit op 20 miljoen euro. In het geval van een datalek bij British Airways werd er een bedrag van 200 miljoen euro genoemd, maar kwam de definitieve boete op 22 miljoen euro uit.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl