Britse privacytoezichthouder begint strafzaak tegen verdachten datadiefstal

De Britse privacytoezichthouder ICO is een strafzaak begonnen tegen acht personen die worden verdacht van grootschalige datadiefstal. Volgens de Information Commissioner’s Office (ICO) hebben de verdachten bijna drie jaar lang op onrechtmatige wijze toegang gekregen tot gegevens van honderdduizenden mensen die hun voertuig bij autoherstelbedrijven lieten repareren, zonder dat de betreffende bedrijven hiervoor toestemming hadden gegeven.

De data werd vervolgens gebruikt voor het genereren van potentiële leads voor letselclaims. Daarmee hebben de acht Britten volgens de ICO de computermisbruikwetgeving en databeschermingswetgeving overtreden. De eerste hoorzitting voor de rechtbank zal in oktober plaatsvinden. De ICO stelt dat het een uitgebreid onderzoek naar de verdachten heeft uitgevoerd.

De Britse privacytoezichthouder doet meestal onderzoek naar organisaties en bedrijven die zich schuldig aan privacyovertredingen maken. De instantie heeft echter ook de bevoegdheid om individuen die persoonlijke data op criminele wijze verzamelen of gebruiken te vervolgen. Dit komt echter zelden voor. Verdere details over de zaak zijn niet gegeven. De toezichthouder zegt dat het voorlopig geen verdere reactie geeft.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl