Brein verliest hoger beroep om Ziggo waarschuwingsbrieven te laten versturen

Ik gun de daadwerkelijke makers van media uiteraard een faire en redelijke vergoeding voor hun gemaakte werk, maar Brein als stichting is wat mij betreft haar gunfactor al decennia kwijt. Het zou imho beter zijn als ze zich om zou draaien en de makers van die media aan zou spreken.

Toen Netflix populair begon te worden was er een duidelijke neergaande trend waarneembaar in het aantal downloads. Het kan dus wel. Die trend is gestopt. Er is niet langer een partij waarop heel veel nieuws te zien is; er zijn nu tien streamingsdiensten. Allemaal pronken ze ermee dat ze een “exclusief aanbod” hebben. Exclusief klinkt heel luxe, maar het betekent gewoon “de rest buitengesloten”. Normale mensen willen en gaan niet tien verschillende abo’s nemen. Als de hoeveelheid tijd die mensen beschikbaar hebben voor het kijken van series en films min of meer gelijk blijft (en dat lijkt een redelijke aanname), dan wordt elke streamingsdienst in verhouding (kosten per gekeken uur) duurder voor elke andere dienst die je er naast neemt. Op een zeker moment is het het gewoon niet meer waard.

In de strijd tegen illegaal downloaden zouden al die verschillende partijen denk ik moeten overwegen om een enkele overkoepelende dienst op te richten, een soort gezamenlijke streamingsdienst-portal waarop je kan zoeken naar wat je wil zien, en die bijhoudt hoeveel tijd je dan de content van welk platform bekijkt en naar ratio de inkomsten verdeeld.
Of, bied de mogelijkheid om simpelweg een enkele film of serie te kunnen zien zonder gelijk een abo voor het hele platform te moeten afsluiten. Geef mensen de mogelijkheid om van nieuwe series de eerste een of twee afleveringen te kijken, zodat ze kunnen zien of het wat voor ze is (bijvoorbeeld: Ik dacht dat de nieuwe LotR serie er wel aardig uit zag. Ik wil er misschien best voor betalen. Ik ben halverwege de derde aflevering afgehaakt omdat het (imho) een slecht product is). Bakkers delen koekjes en cake uit, slagers plakjes worst en groenteboeren mandarijntjes. Laat HB-DisFlixLand eerste episodes laten “proeven”. Bied goedkopere abonnementen aan voor specifieke doelgroepen, bijvoorbeeld een “tekenfilms voor de kleinkinderen” abo voor grootouders, of een “alleen de serieuze documentaires” abo, of een “alleen de franstalige series” abo, of “alleen de superhelden series” abo.

En doe iets aan de, wederom imho, belachelijke prijs die sommige rechthebbenden nog denken te kunnen vragen voor sommige oude content. Maak die ook daadwerkelijk beschikbaar. De discussie gaat vaak over de nieuwste en laatste series, maar dat is niet het enige dat gedownload wordt. Als ik mijn oude jeugdliefde “Yes Minister” opnieuw zou willen zien kan ik niet eens terecht op een streamingsdienst maar moet ik naar bol waar ze nog 40 euro vragen voor een stapeltje platte glimmende schijfjes die ik dan in een apparaat moet stoppen die veel mensen niet meer in huis hebben. De serie komt, voor degene die er onbekend mee zijn, uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. 40 euro voor een serie van 40 jaar oud.. De Torrents bieden het gratis aan, ik heb het binnen enkele minuten in huis, en ik kan het kijken op elk gewenst apparaat, ook zonder dvd-speler. Qua zakelijke afweging is de businesscase niet echt in het voordeel van de legale manier.

Kijk, juridisch staat Brein volledig in haar recht als ze achter uiploaders aan gaat. Ze hoeven het niet makkelijker te maken voor gebruikers. Ze zijn ook niet verplicht hun materiaal op andere wijze dan op, bijvoorbeeld DVD, aan te bieden. Ze zijn ook helemaal niet verplicht om tot een of andere samenwerking te komen om het mensen eenvoudig te maken films en series te kijken zonder een tiental verschillende abo’s af te sluiten. De wet staat het ze toe om tegen mensen te zeggen “jammer joh, ik snap wat je wil maar ik ga het je niet aanbieden, en als je een weg er omheen zoekt ga ik proberen je te beboeten”. Maar de wet is verouderd, en moreel en ethisch lopen ze achter de realiteit aan.

Bron: Security.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12Privacy.nl