Bitdefender publiceert gratis decryptietool voor LockerGoga-ransomware

Antivirusbedrijf Bitdefender heeft een gratis decryptietool voor de LockerGoga-ransomware beschikbaar gemaakt, nadat de Zwitserse autoriteiten tal van decryptiesleutels in handen kregen. Voor slachtoffers van de MegaCortex-ransomware zal binnenkort ook een tool verschijnen voor het kosteloos ontsleutelen van bestanden, zo laten de Zwitserse autoriteiten weten.

De criminelen achter de LockerGoga-ransomware wisten in 2019 onder andere systemen van de Noorse aluminiumproducent Hydro te versleutelen, wat voor een schade van tussen 57 en 67 miljoen euro. Hydro, dat via een e-mail besmet raakte, besloot het losgeld dat de aanvallers vroegen niet te betalen. Ook de Amerikaanse chemiebedrijven Hexion en Momentive werden slachtoffer van de LockerGoga-ransomware.

Eind vorig jaar vond er een internationale politieoperatie plaats tegen verdachten die van de LockerGoga- en MegaCortex-ransomware gebruik zouden hebben gemaakt. Eerder waren de Nederlandse autoriteiten al een onderzoek naar de bende achter de ransomware-aanvallen gestart. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor het maken van achttienhonderd slachtoffers in meer dan zeventig landen. De hierbij veroorzaakte schade wordt op 104 miljoen dollar geschat.

Tijdens het onderzoek wist het Team High Tech Crime (THTC) van de politie informatie te achterhalen over systemen van bedrijven die wereldwijd waren geïnfecteerd, maar waar de ransomware nog niet was geactiveerd. Vervolgens werden deze bedrijven door het THTC en Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gewaarschuwd, zodat ze maatregelen konden nemen om de ransomware te verwijderen.

Het Zwitserse openbaar ministerie laat weten dat het tijdens het onderzoek naar een verdachte in deze zaak op een onderzochte datadrager tal van decryptiesleutels heeft aangetroffen. Deze sleutels zijn met Bitdefender gedeeld, zodat het een gratis decryptietool voor getroffen organisaties kon ontwikkelen. Binnenkort zal er ook een decryptietool voor de MegaCortex-ransomware beschikbaar komen.

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl