Belastingkantoor Twente stopt proef met interieurfoto’s voor bepalen WOZ-waarde

waarbij inwoners van de gemeente Enschede werden gevraagd om foto’s van hun interieur op te sturen

Het woord “gevraagd” hier maakt het doen lijken alsof deelname volstrekt facultatief was, maar dat was niet het geval. Het verstrekken van de informatie was verplicht; in de brief stond dat het “wettelijk verplicht” is de foto’s aan te leveren (alhoewel volstrekt onduidelijk is op welke rechtsgrond dat dan is), en er stond dat het niet mogelijk was om “te weigeren de app te gebruiken”. Alleen als (volgens de FAQ) het “echt niet lukt” om de QR-code in de brief te scannen kon je een telefoonnummer bellen voor “een andere oplossing”.

Deze inwoners van de gemeente werden dus niet “gevraagd” om foto’s van jun interieur op te sturen; ze werden met desinformatie (er is namelijk geen wettelijke plicht om foto’s van je interieur op te sturen voor het bepalen van de WOZ-waarde, je moet alleen een taxateur toegang verlenen om succesvol bezwaar te kunnen maken tegen de hoogte ervan) onder druk gezet om een app te installeren en daarmee foto’s te maken. Die foto’s werden vervolgens ook niet eens behandeld als ware het persoonsgegevens, maar werden behandeld als “objectgegevens”.

Meer nauwkeurig zou zijn geweest: “Het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) stopt onder druk van publieke opinie, ophef op (sociale) media en na kamervragen met de proef waarbij inwoners van de gemeente Enschede onder valse voorwendselen onder druk werden gezet om foto’s van hun interieur op te sturen voor het nauwkeuriger bepalen van de WOZ-waarde”

Bron: Security.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12Privacy.nl